Bodega Priorato de Razamonde

Filters
Bodega Priorato de Razamonde
Alter Tinto 2019
Prachtige blend van Brancellao en Sousón. Een bijzondere rode wijn uit de D.O. Ribeiro. Vivino: 3.7 sterren.
€14.75Incl. BTWper fles
€12.19Excl. BTWper fles

Bodega Priorato de Razamonde

Dit is in meerdere opzichten een interesant wijnhuis. Sinds 2023 voert dit huis de naam Dominio de Razamonde.

De ligging van de bodega is gepriviligeerd, in het hart van de Ribeiro aan de oevers van de rivier de Miño. Dit familiebedrijf begon in 1998 met slechts 1 hectare aan wijngaarden. Inmiddels is het terrein uitgebreid tot ruim 24 hectare waarvan 20 hectare wordt bebouwd met wijnstokken. Hier groeien witte (Treixadura, Godello en Loureira) en blauwe (Sousón en Brancellao) druiven. Het merendeel (90%) bestaat uit witte druiven.

De rest van het gebied bestaat uit bossen.

Pas in 2012 begon men, onder de technische leiding van wijnmaker Pablo Estévez, met het commercieel maken van wijn. Men beperkt zich tot het maken van twee soorten witte en twee soorten rode wijn. Deze focus komt ten goede aan de kwaliteit van het product.

De productie is vanzelfspreken beperkt gezien de vrij kleine omvang van het terroir.

Traditie komt hier samen met innovatie en de nieuwste technologie en het resultaat mag er zijn!

De geschiedenis van deze winery is ook interessant en gaat ver terug. Al in de eerste eeuwen van onze jaartelling werd in Ribeiro wijn gemaakt. Door de bloei van het kloosterleven, met name de Cisterciënzer kloosters in Galicia in de 11e eeuw, ging het wijnmaken in de streek Ribeiro volledig over op het kerkelijk domein, met name de grote kloosters van Celanova, Melón, San Clodio en San Martín Penario in Santiago de Compostela.

In die tijd viel Razamonde onder de kerkelijke heerschappij van het klooster van San Martín Penario; door deze structuur waren alle rechten, waaronder het recht van vruchtgebruik en andere rechten (zoals visrechten), voorbehouden aan de kloosterlingen. Dit alles werd bestuurd door de Priorij (Priorato). In 1287 werd Razamonde door Koning Sancho IV van Castilië aan het klooster van San Martín Penario overgedragen.

Monnikken van het klooster bewerkten de velden en de wijngaarden. De huizen en andere bijgebouwen uit die tijd maken nog altijd onderdeel uit van dit gebied en huisvesten nu de winery, het kantoor en het winkeltje van Bodega Priorato de Razamonde.

Voor meer informatie over de wijnstreek Ribeiro, klik hier.