De start

El Camino Wines is een nieuwe naam in de wijnwereld. El Camino is in 2020 opgericht en actief sinds april 2021 en is dus jong, heel jong. Dat kan niet gezegd worden van de oprichters, Berend Crans en Sijmen de Ranitz, die al ruim voordat Yuri Gagarin aan boord van de Vostok 1 als eerste mens de ruimte in werd geschoten, met elkaar bevriend waren. Nadat beiden een lange carrière in de advocatuur achter de rug hadden, troffen ze elkaar in de zomer van 2020 weer in Spanje. Het bleek dat zij onafhankelijk van elkaar al jaren rondliepen met het idee om later ”iets met wijn te gaan doen” en tijdens een wijnproeverij kwam het plan om dat gezamenlijk te gaan doen. Er wordt op veel plekken in de wereld wijn verbouwd, maar de enorme kwaliteitsslag die zich de laatste 15 jaar in Spanje heeft voltrokken is ongekend. Niet onbelangrijk in dit verband is dat Spanje vooroploopt waar het gaat om verduurzaming van de wijnbouw en het maken van biologische en vegan wijn. We besloten daarom om ons te richten op uitsluitend Spaanse wijn en cava. Daarbij komt dat we beiden al vele decennia een sterke affiniteit met Spanje hebben.

De speurtocht naar de pareltjes van de Spaanse wijncultuur

Wat volgde was een aantal bezoeken aan Spaanse wijnhuizen zoals rondom Valencia, Utiel Requena en Penedès en de grote (wegens Corona: digitale) speurtocht in andere wijnstreken naar kleine wijnhuizen met grote kwaliteit. Digitale speurtochten gevolgd door een reeks van proeverijen. Steeds op zoek naar de parels van de Spaanse wijncultuur. Witte wijnen met een ongekende frisheid en finesse, rode wijnen die lachend kunnen wedijveren met de Premier Grand Crus van de Bordeaux, rosé’s met een lichtvoetige grandeur die je nergens anders vindt en cava’s die op geen enkel vlak, behalve qua prijs, onderdoen voor Champagnes.

Na lang proeven, wikken en wegen hebben we dan nu onze verzameling op een rijtje. Een assortiment van het mooiste dat Spanje te bieden heeft. Afkomstig uit alle windstreken van Spanje, in alfabetische volgdorde: Bierzo, Cádiz, Castilla y León, Cigales, Penedès, Ribera del Duero, Rioja, Rueda, Somontano, Utiel Requena en Valencia.

Waarom de naam?

El Camino is de pelgrimstocht die eindigt in Santiago de Compostela, in het Noordwesten van Spanje. Je kunt die tocht lopen vanuit alle hoeken van Europa en één van de oprichters van El Camino Wines, Berend Crans, is in maart 2019 vanuit Haarlem naar Santiago gelopen (zie www.itsalongway.nl voor zijn reisverhaal over zijn voettocht van bijna 3.000 km.). Dat was een onvergetelijke ervaring en leverde de inspiratie op voor het kiezen van die naam voor ons bedrijf. Sijmen maakte deze tocht al eerder, in 2003, maar dan op de motorfiets.

Maar er is meer; “el camino” betekent letterlijk “de weg” en El Camino Wines hoopt je de weg te kunnen wijzen naar mooie Spaanse wijnen en cava’s. De weg die loopt van de druiven op de wijnstokken in één van de mooie Spaanse wijnstreken, via de persen en de vaten waarin de gisting en rijping plaatsvindt naar de fles en uiteindelijk naar jouw glas. Vertrouw op ons kompas en laten we die weg samen bewandelen: recorremos el camino juntos!