Penedès

Penedès ligt iets ten zuiden Barcelona. De streek is beroemd om zijn boeiende, moderne, wijnen en superieure Cava's.

Lees meer
Filters
Pupitre Pupitre Brut (White Label)
Pupitre
Pupitre Brut (White Label)
Knisperdroge cava volgens de methode traditionelle , ofwel de método tradicional
€10.95Incl. BTWper fles
€9.05Excl. BTWper fles
Pupitre Pupitre Brut Rosé
Pupitre
Pupitre Brut Rosé
Mooie droge rosé cava volgens de methode traditionelle, ofwel método tradicional.
€11.50Incl. BTWper fles
€9.50Excl. BTWper fles
Pupitre Pupitre Brut Imperial Reserva
Pupitre
Pupitre Brut Imperial Reserva
Prachtige Reserva Cava volgens de methode traditionelle , ofwel de método tradicional
€13.75Incl. BTWper fles
€11.36Excl. BTWper fles
Caves Esmel Cava Reserva Esmel Brut Nature
Caves Esmel
Cava Reserva Esmel Brut Nature
Deze Esmel Reserva Brut Nature wordt gemaakt volgens de ”método tradicional” en is een echte parel van de Penedès.
€13.95Incl. BTWper fles
€11.53Excl. BTWper fles
Caves Esmel Cava  Rosat Reserva Esmel Extra Brut 2019
Caves Esmel
Cava Rosat Reserva Esmel Extra Brut 2019
Deze Esmel Rosat Reserva wordt gemaakt volgens de ”método tradicional” en is een juweeltje van de Penedès.
€13.95Incl. BTWper fles
€11.53Excl. BTWper fles
Mastinell Mastinell Arte 2020
Mastinell
Mastinell Arte 2020
Mooie fluweelzachte rode wijn uit de Penedès met een lange en krachtige afdronk
€18.95Incl. BTWper fles
€15.66Excl. BTWper fles
Mastinell Mastinell Brut Rosé 2020
Mastinell
Mastinell Brut Rosé 2020
Een mooie expressieve cava rosado van Mastinell. Een prachtige rosé van 100% Trepat druiven. Een cava met persoonlijkheid. Vivino score van 4.0 sterren!
€18.95Incl. BTWper fles
€15.66Excl. BTWper fles

Geschiedenis

De geschiedenis van Penedès is, evenals die van Cataluña, waar het onderdeel van uit maakt, zo oud en bewogen als de geschiedenis van Spanje zelf.
De drang naar vrijheid is hier altijd sterk geweest en bij voorbeeld de Moren zijn al snel uit dit deel van Spanje gegooid.

In de daarop volgende eeuwen vecht Cataluña, aan de zijde van Frankrijk, een oorlog met Castilla uit. Na de oorlog krijgt het echter niet de beloofde onafhankelijkheid. Franse en Castiliaanse troepen verenigen zich om de Catalanen aan te vallen en er volgt een belegering van Barcelona die 13 maanden duurt. De Catalanen verliezen de strijd en dus ook hun regionale autonomie: hun wetten en taal worden afgeschaft en vervangen door de Castiliaanse.

Sinds die dag heeft Cataluña in het algemeen, en Barcelona in het bijzonder, elke gelegenheid te baat genomen om de verloren onafhankelijkheid te herwinnen. Het gevolg was de ene repressie na de andere tot het einde van de Spaanse burgeroorlog in 1939 en Cataluña zich wederom aan de kant van de verliezers bevond. De onverschrokken Catalanen lieten er echter geen twijfel over bestaan: een zekere vorm van autonomie was het enige punt op de agenda.
Gelukkig werd 'Catalunya' door de nieuwe grondwet in 1978 een van de 17 autonomias met een eigen regering en de Catalaanse taal en cultuur kreeg officieel bestaansrecht.

Wat de wijncultuur betreft is Cataluña in 30 jaar tijd van de Middeleeuwen op de 20ste eeuw overgestapt. In de jaren '60 groeiden in de Catalaanse wijngaarden nog voornamelijk oude variëteiten met een hoge suikerproductie waar alcoholrijke 'rancio' wijnen van werden gemaakt. De architect van de grote stap voorwaarts was de familie Torres. 

Een andere bepalende factor in de groei van de Catalaanse wijnproductie was de opkomst van de mousserende wijn Cava. In de laatste jaren was dit het Spaanse wijngebied met de hoogste groei. Aanvankelijk - maar nu niet meer - kon men voor stille en mousserende wijnen dezelfde druiven gebruiken. Ook het roestvrijstaal voor de vaten, de temperatuurcontrole, en de nieuwe technologie pasten perfect bij de productie van beide typen wijn. Voeg daarbij het feit dat Cataluña altijd al een gebied is geweest met een meer dan gemiddelde welvaart (en dus ook voldoende investeringskapitaal), en de succesformule, die Cataluña tot een van Spanje's meest interessante en spannende kwaliteits-wijngebieden heeft gemaakt, is compleet.

Geologie

De bodemgesteldheid is overal vrijwel gelijk, hoewel de lager gelegen zones vooral uit zand bestaan en de hoger gelegen meer klei bevatten. Diepte en drainage zijn overal goed. De bodem van Baix-Penedès heeft veel kalksteen (5 tot 20%) en de hoger gelegen gronden, met de beste wijngaarden, zelfs nog meer. De hele regio heeft een gemiddelde van 20% calciumcarbonaat. De bodem is rijk aan fosfor, heeft een laag kaliumgehalte en een pH van 7-8.

Klimaat
Penedès heeft een gematigd mediterraan klimaat. Dankzij het gevarieerde landschap met verschillende micro-klimaten kunnen de boeren een zeer ruime selectie wijnen te maken.

Wijnen

In Penedès worden interessante moderne wijnen geproduceerd door inheemse en uitheemse druiven met elkaar te blenden.
De producenten worden geholpen door de variatie in hoogtes, landschappen en microklimaten waardoor veel verschillende druivensoorten het hier prima doen. Naast de hoge kwaliteit van Cava zien we ook prachtige witte, rosé en rode wijn opkomen in dit gebied.