Cigales

D.O. Cigales, een wijnstreek rondom Valladolid, met wijngaarden op gemiddeld 800 meter hoogte.

Lees meer
Filters
Sinforiano Sinforiano Quelías Rosé 2022
Sinforiano
Sinforiano Quelías Rosé 2022
Top rosé van Sinforiano, van oude stokken, zonder hout. Zalmrose zachte kleur. Expressief in smaak! Vivino 4.0. Een van onze best verkochte wijnen.
€13.25Incl. BTWper fles
€10.95Excl. BTWper fles
Sinforiano Sinforiano Crianza Tinto 2018
Sinforiano
Sinforiano Crianza Tinto 2018
Karaktervolle rode wijn uit het Mucientes gebied bij Cigales. Crianza,
€17.75Incl. BTWper fles
€14.67Excl. BTWper fles
Sinforiano Sinforiano Crianza Tinto 2016
Sinforiano
Sinforiano Crianza Tinto 2016
Karaktervolle rode wijn uit het Mucientes gebied bij Cigales. Crianza,
€17.75Incl. BTWper fles
€14.67Excl. BTWper fles
Sinforiano Sinforiano Reserva 2015
Sinforiano
Sinforiano Reserva 2015
D.O. Cigales. Prachtige Reserva van Bodegas Sinforiano. Een topwijn van 100% Tempranillo van wijnstokken van meer dan 80 jaar oud. Hoge score bij Vivino: 4.2 sterren!
€23.00Incl. BTWper fles
€19.01Excl. BTWper fles

Cigales

Lange tijd werd deze streek als wijnproducent niet erg serieus genomen. Dat is echter snel veranderd en in 1991 kreeg Cigales zijn D.O. Gelegen bij Ribera del Duero, Toro en Rueda heeft Cigales zich vooral, maar niet alleen, geworpen op de productie van voortreffelijke rosado's. Maar ook rode wijnen van hoge kwaliteit treft men hier aan. En die rode wijnen krijgen steeds meer aandacht.

Geografie en bodemgesteldheid

Het D.O. gebied Cigales begint ten noorden van Valladolid en loopt via de buitenwijken van de stad in het zuiden tot het stadje Dueñas in de provincie Palencia. Het gebied heeft de vorm van een cirkel, die doorklieft wordt door de autoweg N-VI. Het gebied maakt deel uit van het Centraal Plateau en ligt op circa 800 m. boven de zeespiegel. Het landschap is vrij vlak en de bodem lichtbruin met wat kalksteen en veel keien die drainage bevorderen. 

Klimaat

Primair een landklimaat met Atlantische invloeden van het naburige Galicia. De zomers zijn heel warm en de winters zijn koud. Met name in de zomer kan het in deze streek erg warm worden, tot 40ºC of meer. Veel wijn wordt dan ook bewaard in zeer diepe kelders, vaak 10 meter onder de grond. Er valt gemiddeld ongeveer 350-400 mm regen per jaar en de zon straalt er 2500 uur.

Wijnbouw

In dit gebied worden in hoofdzaak Tinto del País (= Tempranillo - 50% van het totale wijngaardareaal) en Garnacha (30%) verbouwd. Naast deze blauwe druiven is er plaats voor Verdejo, Viura, Palomino en Albillo, die samen goed zijn voor de resterende 20%. Er wordt hier bijna geen witte wijn geproduceerd, maar de witte druiven worden gebruikt bij het bereiden van Cigales Rosado. Naast de rosado's worden er ook voortreffelijke rode wijnen gemaakt van Tempranillo en Garnacha, de enige toegestane druiven voor rode wijn in deze D.O. Het gebied is erg in opkomst door de kwaliteit die plaatselijke bodegas hebben gerealiseerd. De rode wijnen kunnen de concurrentie met tinto's uit Rioja en Duero inmiddels gemakkelijk aan!