Bierzo

Bierzo heeft een voor wijn gunstig microklimaat met voldoende regenval vanuit Galicia en de hete droogte van Castilla.

Lees meer
Filters
Geen producten gevonden...

Bierzo: Historie.

De eerste beschrijving van deze streek is van de Romeinse auteur Plinius de Oude. De Romeinen namen bezit van dit gebied en introduceerden de Vitis vinifera, ofwel de wijndruif. De wijncultuur kwam langzaam op gang, maar kreeg in de middeleeuwen een flinke opleving door het grote aantal kloosters dat werd gevestigd in deze Camarca, met name door de Cisterciënzers.

De wijnbouw en -productie ontwikkelde zich voorspoedig en de wijn uit Bierzo verwierf een goede reputatie. Tot de klap van Phylloxera kwam in de 19e eeuw. Bijna alle wijngaarden gingen ten onder aan deze gevreesde druifluis en er ontstond een economische crisis van ongekende omvang en vele bewoners van Bierzo emigreerden.

Eerst nadat, via een toen nieuwe techniek, nieuwe planten op Amerikaanse wortels konden worden geënt kwam de productie weer langzaam op gang. Maar de wijncultuur was sterk en nu is wijn weer een belangrijk onderdeel van de economie van Bierzo. In 1989 werd de D.O. Bierzo officieel erkend. Het is weer een wijnstreek geworden die kan wedijveren met de beste van Spanje.

Bierzo: Klimaat

Bierzo heeft een voor wijn gunstig microklimaat. Het kent de vochtige en regenachtige kenmerken van Galicië, maar ook de hete droogte van Castilië. Door de ligging kent het gebied weinig late vorst en men kan vaak vroeg oogsten. Gemiddelde jaartemperatuur is 12°C, 3.5°C minimum in de winter en maximum 24°C in de zomer.

Gemiddelde regenval per jaar: 700 mm. En de druivenstokken mogen zich verheugen in 2.200 uur zon per jaar. 

Geografie en bodem

Bierzo ligt in een beschutte bergvallei aan de westgrens van de provincie León. De wijngaarden beslaan 7.500 ha en liggen in de valleien, op een hoogte van circa 500-800 meter. De bodem varieert van alluviaal in de lager gelegen (rivier) gebieden, tot leisteen in de hoogste, bergachtige gebieden, maar is redelijk vruchtbaar. In de heuvels bestaat de bodem veelal uit kwarts en leisteen. De wijngaarden zijn voornamelijk geplant op vochtige donkere bodem, enigszins zurig en met weinig carbonaten. Koolstof-stikstof verhouding is rond 11,9 in de valleien en 11 op de vlakten. 

De wijnen

Bierzo heeft zich ontwikkeld tot een producent van kwaliteitswijnen. Naast de witte wijnen, meestal van de Godello druif, maakt men er goede rode wijnen van de Mencía druif. De wijnen volgen de klassieke Spaanse indeling: Joven, Crianza en Reserva (en soms: Gran Reserva).

 

.