Ribera del Duero

Aan de oevers van de Duero worden prachtige (voornamelijk rode) wijnen gemaakt.

Lees meer
Filters
Bodega Cuatro Rayas Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias Ribera del Duero 2020
Bodega Cuatro Rayas
Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias Ribera del Duero 2020
Een Ribera del Duero gemaakt van zeer oude wijnstokken; karakter! Zilveren medaille London Wine Competition 2021. James Suckling: 91 punten.
€13.90Incl. BTWper fles
€11.49Excl. BTWper fles
Vega Real Vega Real  Finca El Empecinado Crianza 2018
Vega Real
Vega Real Finca El Empecinado Crianza 2018
Mooie Crianza. Van tophuis. Aromatische en intense neus, volle smaak, goed gevuld, hout, goede en langdurige afdronk.
€15.95Incl. BTWper fles
€13.18Excl. BTWper fles
Vega Real
Vega Real Vaccayos 2016
Mooie Reserva van het tophuis Vega Real. Aromatische en intense neus, volle smaak, goed gevuld, hout, goede en langdurige afdronk. Uitzonderlijk hoge beoordeling bij Vivino: 4.2 sterren.
€19.50€17.50Incl. BTWper fles
€16.12€14.46Excl. BTWper fles
Vega Real Vega Real  Finca El Empecinado Reserva 2017
Vega Real
Vega Real Finca El Empecinado Reserva 2017
Mooie Reserva van het tophuis Vega Real. Aromatische en intense neus, volle smaak, goed gevuld, hout, goede en langdurige afdronk. Uitzonderlijk hoge beoordeling bij Vivino: 4.2 sterren.
€21.95Incl. BTWper fles
€18.14Excl. BTWper fles

Ribera del Duero: geografie en bodemgesteldheid

Het wijngebied Ribera del Duero ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero, die uiteindelijk bij Porto (eenmaal in Portugal heet de rivier de Douro) in de oceaan uitmondt. Het wijngebied bevindt zich 700-850 meter boven de zeespiegel. Het vriest er ‘s winters en soms ook nog in het voorjaar. De zuidelijke ligging op de 40e breedtegraad en de variaties in temperatuur vormen de ideale biotoop voor de productie van prachtige wijnen, "vinos Ribera del Duero". De bodemsamenstelling is ideaal voor de wijnbouw: kalk, lei, rivierslib, kwarts en sporenelementen.

Ribera del Duero: klimaat

In de zomer kan hier temperatuur tot 40°C oplopen, waarbij's nachts vaak forse temperatuurdalingen optreden. Door deze klimatologische omstandigheden is het groeiseizoen relatief kort. Ondanks de ligging in het Spaanse binnenland is het klimaat in Ribera del Duero een combinatie van continentaal en gematigd mediterraan: hete zomers met een bescheiden neerslag (500 mm.). Door de hoogte is, zelfs in hartje zomer, de nachtelijke temperatuur laag, hetgeen gunstig is voor de ontwikkeling van de druiven. De hoogte brengt ook relatief lange, koude winters met zich mee en de vorstvrije periode is slechts 110 tot 135 dagen per jaar, afhankelijk van de ligging. Dit klimaat is uitermate geschikt voor geweldige Ribera del Duero wijn.

Ribera del Duero: wijnbouw

Al sinds de 9e eeuw wordt in Ribera del Duero wijn gemaakt. De belangrijkste druif van Ribera del Duero is de Tinto Fino, of Tinta del Pais, een lokale benaming voor de Tempranillo. Deze druif beslaat circa 85% van het totale wijngaardareaal en wordt in de hele regio aanbevolen voor heraanplanting. In Rioja heeft deze druif vaak de steun van andere variëteiten nodig, maar door de hoogte en bodemsamenstelling in Ribera del Duero is deze druif bijzonder geschikt voor mooie, elegante en complexe wijnen als monocultuur. De D.O. eist een minimum van 75% Tempranillo. Voorts zijn Cabernet Sauvignon, Garnacha tinta, Malbec, Merlot en Albillo geclassificeerd als toegestane variëteiten. De onbetaalbare Vega Sicilia komt uit deze wijnstreek.