Rias Baixas

Deze wijnstreek, die uit 5 subgebieden bestaat, ligt in Galicië in het uiterste westen van Spanje.

Lees meer
Filters
Bodegas Corisca
Corisca Albariño
Bijzondere D.O. Rias Baixas van 100% Albariño. Van het kleine wijnhuis Bodegas Corisca. Vivino: 3.9 sterren
€19.00Incl. BTWper fles
€15.70Excl. BTWper fles

Rías Baixas kreeg in 1988 zijn erkenning als D.O. voor wijnen afkomstig uit de provincie Pontevedra en het zuiden van de provincie Coruna. Beide gebieden bevinden zich in Galicië.

D.O. Rias Baixas bestaat uit 5 gebieden:

  • Val do Salnés: dit is het grootste produktiegebied en de wijngaarden liggen rondom de stad Cambado
  • O Osal:dit is het tweede gebied en ligt in het uiterste zuidwesten rondom de stad A Guarda. Het gebied ligt aan de noordelijke oever van de rivier de Miño aan de grens met Portugal
  • Condado do Tea: dit gebied ligt tussen de grensstad Tui en Ribadavia, het gebied van de DO Ribeiro
  • Soutomaior: dit gebied is in 1996 aan de D.O toegevoegd en ligt tenzuiden van de stad Pontevedra
  • Ribera de Ulla: dit gebied is pas in 2000 aan de D.O. toegevoegd en ligt ten noorden van Pontevedra

Het hele DO gebied heeft een nat klimaat met een prachtige groene natuur dat hoge opbrengsten levert. In de wijngebieden DO O Osal en Condado do Tea is het iets warmer dan in Val do Salnés.

Geografie en geologie

Het vaste gesteente van Galicia is roze gekleurd graniet, met kleine stukjes zilverzwarte kwarts. De gemiddelde hoogte is 500 m, vanaf de zeespiegel tot de 2000 m hoge pieken langs de Miño-vallei, die de grens vormen met Portugal. 

De Val do Salnes is een rotsachtige subzone met voornamelijk alluviale bodems, geconcentreerd rond de rivier Umia. In El Rosal (O Osal) zijn de wijngaarden in terrasbouw aangelegd op de steile hellingen van de Miño rivier en de bovenste bodemlaag is dus alluviaal. Condado do Tea is hoger gelegen en wordt gekenmerkt door granietgesteente en leilagen met schitterende stukjes graniet aan de oppervlakte

Klimaat

Rías Baixas heeft een Atlantisch-zeeklimaat met natte winters en zeemist.  Door de kustligging is Val do Salnes een van de koudste subzones, hoewel de zomers er erg droog kunnen zijn. De gemiddelde temperatuur bedraagt 13ºC, vrieskou en extreme hitte (boven 30ºC) zijn uitzonderlijk en de gemiddelde neerslag ligt rond de 1.500 mm per jaar. Condado do Tea heeft een gemiddelde temperatuur van 13º á 15º C., maar kent meer extremen: hetere zomers (soms boven de 40ºC) en koudere winters (met temperaturen onder nul) en het regent er meer: van 1500 tot 2000 mm per jaar. O Rosal vertoont erg veel gelijkenissen, met een gemiddelde temperatuur van 14ºC en een jaarlijkse neerslag van 1.400 tot 2.000 mm. Gemiddeld schijnt de zon er 2.200 uur per jaar.

Druiven en wijnbereiding

In de D.O. Rías Baixas zijn 12 variëteiten toegestaan, 6 witte en 6 blauwe: Albariño: 90% van de wijngaarden is met deze druif aangeplant en men maakt er de mooiste wijnen van, vooral in Val do Salnes. Deze druif nu wijd verspreid over het noordwesten van het Iberisch Schiereiland en groeit in Portugal onder de naam "alvarinho". Het is een kleine druif met hoog suikergehalte die, als ze verbouwd wordt in Val do Salnes, knapperige wijnen met veel fruit en een verfijnde aroma geeft. In het binnenland geeft ze net zoveel fruit maar een minder uitgesproken aroma.
Treixadura: oorspronkelijk uit deze streek en wordt redelijk veel verbouwd in Condado do Tea. De "Condado-wijnen" zoals ze ter plekke genoemd worden, zijn gemaakt van 70% albariño en treixadura, aangevuld met andere officieel toegelaten variëteiten. 
Loureira blanca: (ook wel marqués genaamd) is een andere hoogwaardige druif die (vooral in O Rosal) gebruikt wordt om smaak toe te voegen aan de albariño.
Dit zijn de belangrijkste druiven in Rías Baixas. De overige zijn de witte druiven Caiño Blanco, Godello en Torrontés en de blauwe druiven Brancellao, Caiño Tinto, Espadeiro, Loureira Tinta, Mencía en Sousón.