Tierra de Castilla y León

Dit wijngebied is groot en omvat de hele autonome regio Castilla y León, in het noord-westen van Spanje.

Lees meer
Filters
Raimun
Sinforiano Raimun 12 Meses Barrica 2017
Een topwijn van Sinforiano. 12 maanden op eiken ( Frans en Amerikaans). Typisch Tempranillo. Aromatisch.
€11.95€9.95Incl. BTWper fles
€9.88€8.22Excl. BTWper fles

Tierra de Castilla y León: geografie en bodemgesteldheid

Dit wijngebied bestrijkt in feite de hele autonome regio Castilla y León, in het noord-westen van Spanje. Binnen deze regio is een aantal wijnstreken te vinden met Denominación de Orígen aanduiding en de daarbij behorende strenge eisen (zoals de D.O.'s Cigales, Bierzo en Toro). Voor de wijnen die onder de bescherming van de aanduiding Vino de la Tierra de Castilla y León vallen gelden weliswaar wat lichtere eisen, maar dat weerhoudt de wijnhuizen er niet van om ook onder die aanduiding prachtige wijnen te produceren.

De bodem van de regio Castilia y León is heterogeen en divers. Er zijn geen grote uniforme zones te onderscheiden. De verschillen worden primair veroorzaakt door het landschap en er zijn uiteraard verschillen in bodemgesteldheid te vinden tussen de verschillende landschappen zoals berggebieden, vlakke stroomgebieden, valleien, plateaus en vlaktes.

Tierra de Castilla y León: klimaat

Het Duero-bekkengebied kent lange en koude winters, met weinig regenval en korte, milde en droge zomers. Het vlakke gebied heeft een regenval van ongeveer 500 mm. per jaar. In het zuidwesten, Los Arribes del Duero, zijn de winters wat milder en regenachtiger. Het belangrijkste verschil in de perimetrische bergen is een grotere neerslag, voornamelijk in de vorm van sneeuw, die jaarlijks 800-900 mm bereikt. De temperaturen wijken hier niet veel af van de overige streken binnen deze regio. 

Tierra de Castilla y León: wijnbouw

In dit gebied wordt circa 75.000 hectare gebruikt voor de wijnbouw. Men maakt er rosé, rode en witte wijn. Het scale aan witte wijnsoorten uit deze streek omvat wijnen gebaseerd op inheemse druiven zoals Godello, Macabeo en Dona Blanca, internationale rassen als Sauvignon Blanc en Gewurtztraminer en soms obscure varieteiten zoals Chelva. Onder de rode wijnen is ook een reeks aan verschillende wijnen te vinden, gemaakt van Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Garnacha, Rufete en Juan Garcia. De heersende klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat Vinos de la Tierra de Castilla y León vol en zacht zijn.