D.O. Ribeiro

Ribeiro ligt in de provincie Orense (Galicia) tegen de de Portugese grens.

Lees meer
Filters
Bodega Dominio de Razamonde
Alter Blanco 2023
Prachtige blend van Treixadura, Godella en Loureira. Een bijzondere witte wijn uit de D.O. Ribeiro. Licht in de alcohol (12.7%). Vivino: 3.9 sterren.
€13.75Incl. BTWper fles
€11.36Excl. BTWper fles
Bodega Priorato de Razamonde
Alter Tinto 2019
Prachtige blend van Brancellao en Sousón. Een bijzondere rode wijn uit de D.O. Ribeiro. Vivino: 3.7 sterren.
€14.75Incl. BTWper fles
€12.19Excl. BTWper fles
Bodega Dominio de Razamonde
Dominio de Razamonde Blanco 2022
Bijzondere D.O. Ribeiro van 100% Treixadura. Licht in alcohol (12.6%). Vivino: 4 sterren
€16.95Incl. BTWper fles
€14.01Excl. BTWper fles

Ribeiro: geografie en bodemgesteldheid

De wijngaarden van Ribeiro liggen allemaal in de provincie Orense; slechts 3.100 ha. van het totale wijngaardareaal van 12.993 ha. valt onder de D.O. De meeste wijngaarden liggen in valleien van rivieren zoals de Arnoya, de Avia en de Miño. Ze zijn dus in terrasvorm aangelegd, op zanderige, alluviale bodems op een ondergrond van graniet, die kenmerkend is voor dit deel van Spanje. De bodem heeft over het algemeen weinig te bieden en dat verklaart waarschijnlijk waarom de meeste Ribeiro wijnen tot voor kort niets bijzonders waren. Dat is nu wel anders! Er wordt hier echter enorm aan de weg getimmerd; er wordt veel geld en aandacht besteed aan innovatie en ontwikkeling van kennis.

De wijngaarden liggen op een hoogte van 100 tot 400 m.

Ribeiro: Klimaat

Ribeiro ligt voldoende landinwaarts om een gematigd klimaat te hebben. De vochtigheidsgraad is hier redelijk hoog is en het is hier iets koeler dan in de naburige D.O. Rias Baixas.

In de zomer stijgt de temperatuur tot 36ºC, in de winter kan het -4ºC vriezen. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 15ºC. Er valt gemiddeld 800 tot 1000 mm regen en de zon schijnt 1800 uur per jaar.

Ribeiro: druiven en wijnbouw

Dit is de oudste D.O. van Spanje. Reeds in 1957 werd aan Ribeiro de D.O. kwalificatie toegekend, maar totdat Rías Baixas de aandacht op Galicia vestigde had dit gebied weinig impact op de exportmarkten. Die veronachtzaming is in vele opzichten niet terecht. De wijnen uit Ribeiro gaan van aangename, frisse tot verrassend goede wijnen. Er is veel geïnvesteerd in deze streek, met moderne high-tech bodegas en consolidatie van bodegas, die direct de exportmarkt wilden en konden bedienen.

In de D.O. Ribeiro zijn 15 druivenvariëteiten aanbevolen of toegestaan, 7 blauwe en 8 witte.

De 2 belangrijkste zijn: Treixadura, een witte druif, die het uitstekend doet in vochtige wijngaarden, gelegen op berghellingen, en die karakter en mooie smaken geeft aan de wijn, en Caiño, een blauwe druif, waarvan de meeste rode Ribeiros gemaakt zijn. Aanbevolen witte soorten zijn naast Treixadura:  Torrontés, Godello, Loureira en Albariño. Men staat ook het gebruik van Palomino, Albillo en Macabeo toe. Voor rode wijnen worden naast Caiño aanbevolen: Sousón, Ferrón, Mencia en Brancellao, terwijl Tempranillo en Garnacha zijn toegestaan.

De D.O. erkent 3 basistypen wijn: wit, rood en 'enverado' (wijn van niet volledig rijpe druiven).Witte wijnen kunnen gemaakt worden van elk van de toegestane variëteiten, zolang ze maar een alcoholgehalte tussen de 9 en 13% hebben. Voor rode wijnen ligt dat tussen de 9 en 12%. 'Enverado' wijnen moeten tussen de 8 en 9% alcohol bevatten.

De huidige trend in Ribeiro vertoont een voorkeur voor witte Treixadura wijnen, rode wijnen van de Garnacha en de Mencía druif en lichte rode wijnen van Treixadura en Loureira.
Door innovatie en kennisontwikkeling maakt men in Ribeiro tegenwoordig ook mooie blends, zoals witte wijnen van Treixadura, Godello en Loureira en rode wijnen van Brancellao en Sousón.