D.O. Valencia

D.O. Valencia, een wijnstreek met vele gezichten en veel verschillende wijnen. Een speurtocht waard!

Lees meer
Filters
Bodegas Hispano+Suizas
Albariño Finca Casa Julia 2022
De eerste Mediterrane Albariño ooit! Van het tophuis Hispano+Suizas. Een waanzinnige Albariño. Wat een prachtige witte wijn is dit! D.O.P. Utiel Requena. Vivino: 4.1 sterren.
€31.50Incl. BTWper fles
€26.03Excl. BTWper fles
Bodegas Hispano+Suizas Impromptu Pinot Noir Rosé 2021
Bodegas Hispano+Suizas
Impromptu Pinot Noir Rosé 2021
Onwaarschijnlijk mooie rose van het tophuis Hispano+Suizas. In 2022 bekroond tot de beste Spaanse rosé. 100% Pinot Noir; D.O.P. Utiel Requena. Vivino: 4.0 sterren.
€24.00Incl. BTWper fles
€19.83Excl. BTWper fles
Bodegas Hispano+Suizas Impromptu Pinot Noir Rosé 2022
Bodegas Hispano+Suizas
Impromptu Pinot Noir Rosé 2022
Onwaarschijnlijk mooie rose van het tophuis Hispano+Suizas. In 2022 en 2023 bekroond tot de beste Spaanse rosé. 100% Pinot Noir; D.O.P. Utiel Requena. Vivino: 4.0 sterren.
€26.00Incl. BTWper fles
€21.49Excl. BTWper fles

D.O. Valencia

Al in de tweede eeuw voor Christus wordt in geschriften gesproken over de wijnen uit deze streek, maar de wijnbouw is hier bewezen nog veel ouder.

De D.O. laat zich verdelen in 4 streken: Valentino in het noord westen, Alto Turia nog weer west van Valentino, Moscatel vlak bij de stad Valencia en Clariano tenslotte in het zuiden.

Klimaat

De wijngaarden nabij de kust hebben een Mediterraan klimaat, de meer in het binnenland gelegen wijngaarden een mild continentaal klimaat. Droogte kan hier een probleem zijn, maar de D.O. staat druppel besproeiing tegenwoordig toe.

Duizend druiven

In de D.O. Valencia mogen enorm veel druiven worden gebruikt: Merseguera, Chardonnay, Gewürtztraminer, Macabeo, Malvasia, Moscatel, Pedro Ximenez, Riesling en nog veel meer, en dat alleen voor de witte wijnen. Rood komt van Bobal, Bonicaire, Cabernet Sauvignon en nog vele, vele andere druiven.

Wijnen

Al die druivensoorten leiden tot vele verschillende wijnen. Opmerkelijk is dat de wijnen uit Valencia D.O. korter dan in alle andere streken in eiken hoeven door te brengen, hetgeen verklaard wordt door de enorme temperatuurverschillen die hier optreden. Het is niet ongewoon dat er 30°C verschil is tussen dag- en nachttemperatuur. Dit heeft snellere rijping tot gevolg, zodat kortere opvoeding op hout mogelijk is. Het gevolg is dat voor de status "Crianza" een houtrijping van 3 maanden voldoende is, voor de aanduiding "Reserva" 6 maanden en voor "Gran Reserva" 9 maanden. In andere D.O.'s zijn die periodes in de regel langer.