D.O. Rueda

Rueda, hoofdstad van de Verdejo wijnen waarvan Nederland de grootste importeur is. Op elke wijnkaart, en terecht!

Lees meer
Filters
Bodega Cuatro Rayas Hombre Pez Azul Verdejo 2023
Bodega Cuatro Rayas
Hombre Pez Azul Verdejo 2023
Een mooie lichte Verdejo bijzonder geschikt voor het aperitief en bij visgerechten, verse schaaldieren, zeevruchten en warme salades. Een van onze succesnummers. Terras! Vegan!
€8.95Incl. BTWper fles
€7.40Excl. BTWper fles
Bodega Javier Ruiz
Veyovis Verdejo 2022
Prachtige "sur lie" (sobre lias) gerijpte 100% Verdejo van Bodega Javier Ruiz. Een heel bijzondere witte wijn uit de D.O. Rueda. De jaargang 2020 kreeg van Vivino: 4.2 sterren.
€10.50Incl. BTWper fles
€8.68Excl. BTWper fles
Bodega Javier Ruiz
Javier Ruiz Verdejo 2022
Prachtige "sur lie" (sobre lias) gerijpte 100% Verdejo van Bodega Javier Ruiz. Een heel bijzondere witte wijn uit de D.O. Rueda. Vivino: 3.9 sterren.
€11.00Incl. BTWper fles
€9.09Excl. BTWper fles
Bodega Cuatro Rayas Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias Verdejo 2022
Bodega Cuatro Rayas
Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias Verdejo 2022
Een zeer bijzondere krachtige vegan Verdejo gemaakt door Ángel Calleja. Druiven van meer dan 40 jaar oude stokken. Zilveren medaille London Wine Competition 2022!
€11.95Incl. BTWper fles
€9.88Excl. BTWper fles
Vega Real Vega Real  "Finca El Empecinado" Verdejo 2023
Vega Real
Vega Real "Finca El Empecinado" Verdejo 2023
Een mooie oprechte Verdejo van het huis Vega Real. Dit is een karaktervolle 100% Verdejo (D.O. Rueda) die bij je blijft. Mooie fruitige neus met een zuurtje. Harmonieuze en lange afdronk.
€12.50Incl. BTWper fles
€10.33Excl. BTWper fles
Bodega Cuatro Rayas Cuatro Rayas  Cuarenta Vendimias Sauvignon Blanc 2022
Bodega Cuatro Rayas
Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias Sauvignon Blanc 2022
Anders dan de Loire wijnen, en laat staan de Nieuw Zeelandse Sauvignon, een wijn met florale tinten, grapefruit en passievrucht. Vegan! Prijzen winnaar.
€13.90Incl. BTWper fles
€11.49Excl. BTWper fles

Rueda

Op zo'n 170 km ten noord-westen van Madrid  vinden we aan de oevers van de Duero het plaatsje Rueda. Dertig jaar geleden een slaperig stadje, nu het centrum van de streek waar voortreffelijke witte wijnen worden geproduceerd. Deze nu zeer bekende wijnstreek kreeg in 1980 zijn D.O. In die tijd werd er nog veel gewerkt met de Viura druif (Macabeo), die veel sap geeft maar minder smaak en finesse kent dan de Verdejo druif. Toch duurde het tot begin deze eeuw voordat in deze streek de totale ommekeer kwam: Verdejo werd de heersende druif voor wit en inmiddels is bijna 90% van de witte druiven een Verdejo. Er wordt daarnaast nog een beetje Viura en Sauvignon Blanc verbouwd. En Palomino Fino!

Klimaat

Het wijngebied bevindt zich op circa 600-800 meter hoogte en kent een landklimaat. Regen is een belangrijke factor in dit gebied: soms regent het bijna niet. De opbrengsten zijn dan laag, maar de kwaliteit fantastisch. De hoogte leidt soms tot vorst (-7ºC) en mist. Zomers kruipt de temperatuur af en toe richting 40ºC. Het is een tamelijk vlakke streek, zonder gebergte.

 

De wijn

Alhoewel er ook een beetje rood wordt gemaakt en wat wit van Sauvignon Blanc en de ouderwetse Rueda Pálido wijn van de Palomino Fino druif, laten we dit alles links liggen: het gaat hier echt primair om witte wijn van 100% Verdejo.

Deze wijnen worden gecontroleerd met de beste apparatuur, in inox opgevoed en komen al snel in de fles. Dat zorgt voor heerlijk frisse wijnen, maar met structuur en vulling. En je ruikt de rijpe perzik die naast een citrus vruchtje ligt.

Verdejo wijnen zijn er in veel kwaliteiten, maar slechte Verdejo uit de Rueda D.O. kom je eigenlijk nauwelijks tegen.