D.O. Toro

In deze wijnstreek in Noord West Spanje worden fantastische rode wijnen gemaakt. Belangiijkste druif is de Tinto de Toro.

Lees meer
Filters
Bodega Viñaguereña
Munia Roble 2019
Een echte Toro! 100% Tinta de Toro afkomstig van Viñaguereña's eigen wijngaarden. Wat een karakter en stijl heeft deze wijn!
€10.95Incl. BTWper fles
€9.05Excl. BTWper fles
Bodega Viñaguereña
Munia Carácter 2021
Een echte Toro! Prachtige Crianza 100% Tinta de Toro afkomstig van Viñaguereña's eigen wijngaarden. Wat een karakter en stijl heeft deze wijn!
€14.25Incl. BTWper fles
€11.78Excl. BTWper fles
Bodega Viñaguereña
Iduna verdejo 2019
Prachtige op eiken gerijpte 100% Verdejo van Bodega Vinaguerena. Een heel bijzondere witte wijn uit de D.O. Toro. Vivino: 3.9 sterren.
€16.50€14.75Incl. BTWper fles
€13.64€12.19Excl. BTWper fles
Bodega Viñaguereña
Tálamo 2018
Prachtige gerijpte blend van 85% Tinta de Toro en 15% Garnache afkomstig van 80 jaar oude wijnstokken. Vivino : 4.0 sterren.
€19.90Incl. BTWper fles
€16.45Excl. BTWper fles
Bodega Viñaguereña
Munia Especial 2019
Een echte Toro! Prachtige Gran Reserva van 100% Tinta de Toro afkomstig van 100 - 120 jaar oude wijnstokken. Vivino: 4 sterren
€20.50Incl. BTWper fles
€16.94Excl. BTWper fles
Bodega Viñaguereña
Munia Especial 2020
Een echte Toro! Prachtige Gran Reserva van 100% Tinta de Toro afkomstig van 100 - 120 jaar oude wijnstokken. Vivino: 4 sterren
€21.50Incl. BTWper fles
€17.77Excl. BTWper fles

Toro: Geografie 

Toro heeft in 1987 een D.O. erkenning gekregen.
Het wijngebied ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero (in Portugal: Douro) en grenst in het oosten aan het wijngebied Rueda. De wijngaarden liggen in hoofdzaak op een vlak plateau aan de noordelijke oever van de Duero. Voor de wijnbouw onderscheiden we twee zones. De oostelijke zone, in de richting van Tordesillas, heeft een bodem bestaande uit fijn zand en wat klei en is vrij vruchtbaar. De opbrengst per hectare is hier ook twee maal zo hoog als in het westelijke deel, rond de stad Toro. Daar is de grond armer, met veel kiezel. Binnen het gebied Toro worden de wijnen van de twee zones vaak gemengd; dat is geen probleem omdat alles immers valt onder het toezicht van de D.O. Toro.

Toro: klimaat en bodem

Met 350 mm regen en ruim 3.000 zonuren per jaar heeft deze wijnstreek een droog klimaat; Toro is het op één na het droogste wijngebied van Spanje. In de zomer kan de temperatuur 45°C bereiken. Maar door de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de nachten relatief koel. Dit vertraagt de vorming van suikers. De wijnen van Toro zijn gelijkmatiger qua oogstjaren dan die van andere Spaanse wijnstreken. De 5.600 ha DO wijngaarden bevinden zich op 600 tot 750 m hoogte. De arme bodems bevatten (vaak rode, ijzeroxide bevattende) klei, zand en kalkstenen. De bovenlaag is van fijn zand en de onderbodem van zware klei die het schaarse water vasthoudt rond het wortelstelsel. In de beste percelen ligt veel grind aan de oppervlakte. Dit houdt de warmte vast die overdag wordt opgeslagen, en geeft deze ’s nachts af.
 

Toro: wijnbouw

In D.O Toro wordt voor rode wijn uitsluitend Tinta de Toro en Garnacha Negra gebruikt. Voor witte wijn Verdejo en Malvasía. Het druivenras Tinta de Toro wordt veelal vergeleken met Tempranillo. Ten onrechte, ook al is de Tinta de Toro afgeleid van Tempranillo. Wie de Tinta de Toro naast de Tempranillo houdt, ziet het verschil. De druif is kleiner en heeft een dikkere schil.

Er zijn maar weinig wijngebieden die de laatste decennia zoveel aan kwaliteit en populariteit hebben gewonnen als Toro, dat zich inmiddels ruim kan meten met Rioja en Ribera del Duero.

Volgens de regels van de D.O. Toro dient rode wijn tenminste 75% van het vermelde druivenras te bevatten. In Toro worden mooie volle en robuuste rode wijnen gemaakt met een maximum alcoholpercentage van 15%. Ondanks dat vrij hoge alcoholgehalte zijn de rode wijnen sappig, met  ronde tannines en een goede balans.