Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
28 Feb 2023

Ons kompas achterna! Deel 4: Somontano (3) - februari 2023

Ons kompas achterna! Deel 4: Somontano (3) – februari 2023

Het is alweer vrijdag 3 februari en onze laatste “werkdag” in Somontano. We gaan vroeg op pad naar Bodegas Batán de Salas, waar we Adrián de Beroz en zijn compaan Nicolás Brun Aguerri ontmoeten. Berend en Erzja hebben hier in de zomer van 2020, nog vóór El Camino Wines daadwerkelijk bestond, een eerste bezoek gebracht ter voorbereiding op de start van onze webwinkel. We waren toen al gecharmeerd van deze bodega, de mannen die in staat zijn zulke prachtige wijnen te maken en hun wijnen met de geweldige prijs/kwaliteit verhouding. Ook Bodegas Batán de Salas is bij ons vanaf het begin van onze webshop.

Het is nog best vroeg als we aan de rondleiding beginnen en wat van de nog jonge, in inox vaten rustende, rode wijnen proeven. Daarna gaan we naar het proeflokaal en krijgen we een aantal voortreffelijk wijnen te proeven. We beginnen met de Batán de Salas Blanco 2021, waar we erg benieuwd naar zijn omdat onze voorraad van de jaargang 2020 uitverkocht is en we bevestigd willen krijgen dat de jaargang 2021 even goed is. We worden niet teleurgesteld. Een geweldige coupage van Chardonnay, Sauvignon Blanc en Gewürtztraminer. Bestellen dus!

We vervolgen met de Chardonnay 2021, die een mooie neus geeft met een héél klein beetje hout, tonen van ananas en citrus. Dit is zo’n mooie frisse Chardonnay, dat we meteen besluiten om deze wijn aan ons assortiment toe te voegen. Daarna gaan we verder met de Pasotismo Blanco 2021, een blend van Chardonnay (25%), Macabeo (50%) en Alcañon (25%). Dit is echt een bijzondere witte wijn; met 11.5% superlicht in alcohol en met een speelse vrolijkheid die zelfs de humeurigste brompot tot lichtvoetigheid brengt. Op het etiket staan ook dansende voeten en dat is precies de sfeer van deze wijn. Het Spaanse woord “pasotismo” is moeilijk te vertalen; wie het opzoekt vindt woorden als “onverschilligheid” en “desinteresse”, maar in mijn beleving is het meer in de richting van “happy go lucky”. Wat de precieze betekenis ook is, deze wijn is geweldig!

We zijn dan wel toe aan wat rode wijn en proeven als eerste de Moristel 76 van het jaar 2021. De aanduiding “76” verwijst naar het jaar 1976, toen de Moristel druivenstokken, die nu de druiven voor deze wijn leveren, werden aangeplant. Als we aan de wijn ruiken, krijgen we allereerst de “paardenstallucht”, die vaak zo kenmerkend is voor wijn van de Moristeldruif. Na een paar minuten verandert het aroma en ontwikkelt zich een prachtig complex aroma van verse kruiden (tijm en rozemarijn) en rood en zwart fruit. Prachtige smaak en mooie structuur! We besluiten de proeverij met de Lar de Beroz, eigenlijk het vlaggenschip van Batán de Salas en een wijn die we graag zouden willen toevoegen aan onze portefeuille, maar we moeten even pas op de plaats maken.

Ook nu zijn we weer onder de indruk van het enthousiasme, de passie en toewijding van Adrián en Nicolás, voor wie maar één ding geldt: hoe maken we (nog) mooie(re) wijn! Met een omhelzing nemen we afscheid van hen.

Morgen hebben we nog een dagje vrij in Barbastro, waarna we op zondag koers zetten naar Sitges om van daar bezoeken te brengen aan een aantal wineries in de Penedès.