Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
03 Mar 2023

Ons kompas achterna! Deel 6: Penedès (2) – februari 2023

Ons kompas achterna! Deel 6: Penedès (2) – februari 2023

Op 8 februari bezoeken we Bodegas Montesquius in het hartje van Sant Sadurní d’Anoia. In 2021 waren we hier ook al eens en wilden we eigenlijk al enkele cava’s van dit huis op onze site zetten, maar daar was het toch nog een beetje te vroeg voor. Vandaar dit tweede bezoek om nog eens te proeven en nog eens te overwegen of er plaats in voor uitbreiding van ons scala aan Spaanse wijnen.

Montesquius is een vrij groot wijnhuis en maakt naast cava ook witte, rosé en rode wijn (DO Catalunya). We richten ons op de cava en krijgen een mooie biologische cava uit de serie “Naturelovers”, gevolgd door de Reserva 1918 en de Reserva 1918 Rosado Extra Brut. Het cijfer 1918 slaat overigens niet op de jaargang maar op het jaar waarin de familie Santacana hier begon met wijn maken. Het zijn stuk voor stuk mooie cava’s en we hebben dus weer wat om over na te denken!

Op 9 februari zetten we koers richting Valencia, maar onderweg steken we even iets naar het Westen, naar Vila-Rodona, voor een bezoek aan Castell d’Or,de makers van de fabelachtige Pupitre cava. Castell d’Or is een samenwerkingsverband van 16 coöperaties, waaronder Cellers de L’Arboç, waar de Pupitre vandaan komt.

Alle wijn van die 16 coöperaties komt hier samen voor botteling, etikettering en verzending. De rondleiding door dit enorme complex is indrukwekkend! Enorme onderaardse opslagruimten, state-of-the-art equipment voor botteling en etikettering en een oceaan aan cava, geduldig wachtend op dégorgement en verzending. In het prachtige nieuwe bezoekerscentrum proeven we nog een aantal cava’s van een paar andere wijnmakers. We schrijven alles keurig op, maar tonen ons niet te enthousiast omdat we al zo’n uitgebreid palet aan wijnen hebben. Daarbij komt dat wij een behoorlijk voorraad aan moeten houden vanwege ons credo “vandaag besteld, morgen in huis”. We hebben vroeger zelf te vaak ervaren dat we bijzondere wijn bestelden en dan drie weken moesten wachten voor die bestelling eindelijk werd afgeleverd. Maar onze modus operandi vraagt een aanzienlijke investering in onze voorraad. Kortom, enige voorzichtigheid is gepast willen we niet, door jeugdige overmoed meegesleept, verdrinken in onze eigen voorraad!

Met dit bezoek ronden we onze tocht door de Penedès af en koersen we naar het zuiden, richting Valencia. Kort vóór Valencia gaat het weer landinwaarts naar de mooie wijnstreek Utiel Requena. Daar bezoeken we morgen het tophuis Bodegas Hispano+Suizas. We kijken erg uit naar dat bezoek.

We overnachten in Utiel in Hotel El Tollo. Tja, wat zal ik zeggen. Het is een typisch Spaans provinciaals hotel met een cafetaria (gezellig druk met luid discussiërende Spanjaarden, die ook reeds vroeg in de ochtend een fijn glaasje niet afslaan), eenvoudige doch voedzame gerechten en voorwaar geen beroerde huiswijn. Dan is er ook nog een eetzaal natuurlijk en die zien er in alle hotels van deze categorie hetzelfde uit. Onwijs ongezellig met een voorspelbare kaart en consistent humeurige obers. We kiezen maar voor de cafetaria (in het Spaans net anders geschreven en uitgesproken: ”cafetería”, let op de klemtoon op de “í”).

We zijn nu bijna 14 dagen met ons vieren onderweg en het is eigenlijk best bijzonder dat er geen onvertogen woord gevallen is en we steeds blijmoedig van elkaar's gezelschap (en dat van Wodan, de hond van Sijmen en Gerda) genieten. We zitten er desondanks inmiddels wel een beetje doorheen, want er is veel gereisd en heen en weer getuft naar wineries, veel wijn geproefd en - ontkennen heeft geen zin - gedronken en veel (te veel) gegeten, maar de stemming blijft opperbest en dat is een groot goed!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »