Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
01 Mar 2023

Ons kompas achterna! Deel 5: Penedès (1) - februari 2023

Ons kompas achterna! Deel 5: Penedès (1) – februari 2023

Na ons laatste bezoek aan Bodegas Batán de Salas in Barbastro op vrijdag hebben we nog een vrije dag voordat we zondag naar Sitges vertrekken voor de volledige onderdompeling in cava! We besteden die dag goed door een prachtige wandeling te maken vanuit Alquézar, een pareltje in de provincie Huesca. Alquézar schaart zich officieel in de rijen van “Los Pueblos Mas Bonitos de España” en de wandeling voert ons (boven)langs de oevers van de rivier de Vero. Het is prachtig maar ook beter om hier niet in de zomer heen te gaan, vanwege de drukte.

Zondag gaat het naar Sitges, waar we onze algemene vergadering van aandeelhouders hebben. Sijmen en ik zijn het gelukkig over alles eens, zodat we ons, met goed input van Gerda en Erzja, kunnen richten op de proeverijen die we dit jaar willen houden. We besluiten voor Lenteproeverijen op woensdag 5 april in Amsterdam en zondag 28 mei in Heemstede.

Maandag 6 februari starten we al vroeg met een bezoek aan Heretat Mastinell in Villafranca del Penedès. We worden meer dan hartelijk ontvangen door Beatriz Martí, de directrice, en Sandra Estévez, de chief winemaker. Het valt wel op inmiddels hoeveel vrouwen betrokken zijn bij de Spaanse wijncultuur!

We starten met een rosé met de naam “Irene”, 100% Sumoll Negre druif. Deze druivensoort komt alleen in deze streek voor, rondom de berg Sant Pau. Een bijzondere biologische en vegan rosé, die we waarschijnlijk volgend jaar aan onze collectie willen toevoegen. We proeven natuurlijk weer de Mastinell Arte, dit keer van 2021. Ook deze jaargang geeft een schitterende wijn, deze prachtige coupage van Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha. Tot slot proeven we de Carpe Diem, een schitterende Gran Reserva brut nature cava. Dit is een hele suave biologische cava en we kunnen eigenlijk niet anders dan ter plekke te besluiten dat we hier niet omheen kunnen!

Die middag bezoeken we Caves Esmel in Sant Sadurní d’Anoia. Weer raken we gecharmeerd van deze piepkleine family winery, waar Laia Esmel, onder toeziend oog van haar vader en haar grootvader, schitterende cava’s maakt. We proeven de Reserva Brut Nature en de Rosat en stellen wederom vast dat deze cava’s fantastisch zijn. Laia vertelt dat zij ook haar eigen weg wil gaan; gelukkig blijft zij bij Caves Esmel, maar daarnaast is zij, in een klein dorpje zo’n 30 minuten buiten Sant Sadurní, een eigen winery begonnen. Zij neemt ons mee naar dat huis, waar vroeger haar grootouders woonden, en laat ons trots haar mousserende wijn proeven. Zij mag deze wijn geen cava noemen en vertelt hoezeer jonge wijnmakers door het toezichthoudend instituut, waarin uitsluitend zeer behoudende en nurkse brompotten zitting hebben, worden tegengewerkt. Haar mousserende wijn, genaamd Caves Yo, is erg lekker maar voorshands zien we helaas geen perspectief voor Caves Yo.

Vermoeid doch voldaan keren we terug naar onze respectievelijke onderkomens en werpen ons, wat later op de avond zoals dat hier nu eenmaal hoort, op de voortreffelijk tapas. Morgen hebben we geen afspraken, waarna het woensdag en donderdag nog even bikkelen wordt met bezoeken aan Bodegas Montesquius en Castell d’Or, de makers van de mooie Pupitre Cava’s.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »