Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
26 Jan 2022

Op zoek naar de pareltjes van de Penedès

Het is september 2020. Sijmen en ik hebben, tezamen met onze teerbeminde echtgenotes, in juli van dit jaar in Spanje besloten om Spaanse wijn en cavas te gaan importeren. Begin oktober rijden we weer naar Spanje, na afspraken gemaakt te hebben met twee wijnhuizen in de wijnstreek Penedès, vlak onder Barcelona. We bezoeken Raventós i Blanc en Cellers de Arboç. Van de eerste kennen we de Raventós i Blanc De Nit, een prachtige mousserende wijn, van de tweede hun meesterlijke Pupitre Cava’s.

Bij de Raventós i Blanc worden we als vorsten ontvangen door Francesc Escala. Helaas kunnen we vanwege bestaande exclusiviteitsafspraken de De Nit niet krijgen, maar hij vertelt ons wel over de wijnen van Can Sumoi en, belangrijker, hij laat ons die proeven. Prachtige frisse witte wijnen, een zeer elegante rosé en een krachtige rode wijn. Wij zijn direct enthousiast en nu heel blij met deze mooie wijnen in ons assortiment.

Daarna volgt een bezoek aan Cellers de Arboç; wij zijn al jaren trouwe klanten en schenken hun mooi Pupitre Cava’s op al onze feestjes. We vallen weer voor de Pupitre Brut (White Label) en de Brut Rosé, die we meteen in ons assortiment opnemen. We hopen in de toekomst ons assortiment van Pupitre Cava’s verder uit te breiden.

Francesc Escala van Raventós i Blanc zet ons op het spoor van een heel klein wijnhuisje, Caves Esmel. Zij leveren uitsluitend aan particulieren en de horeca in en om Sant Sadurní d’Anoia en hebben nog nooit een fles geëxporteerd. Na enig zoeken vinden we Caves Esmel dat geleid wordt door drie generaties van de familie Esmel. Grootvader Joan, vader David en (klein)dochter Laia werken samen in dit traditionele bedrijf dat Joan in 1964 is begonnen. De Cava wordt hier (uiteraard) gemaakt volgens de método tradicional, op dezelfde manier als in de Champagne. Maar hier wordt iedere fles door een lid van de familie bij kaarslicht gecontroleerd op droesem. Hoe “tradicional” wilt u het hebben? Deze toewijding en aandacht voor het product betekent ook dat de oplage van Caves Esmel klein is. De drie Cava’s die wij in portefeuille hebben, zijn alle van uitzonderlijke kwaliteit en wij vinden het bijzonder om als eerste deze Cava’s buiten Spanje aan te kunnen bieden. Overigens wel erg prettig dat mijn vrouw Erzja vloeiend Spaans spreekt. Mijn Spaans is ongeveer even brak als het Engels van Laia……….

Begin november, op de terugweg, logeren we in een prachtig ontworpen hotel, Hotel Mastinell, in Vilafranca del Penedès. Daar blijkt ook een wijnhuis bij te horen. Dat komt goed uit! We krijgen een rondleiding en een proeverij van Beatriz Martí, de directeur, en wijnmaker Sandra Estévez. Hun enthousiasme en bezieling is aanstekelijk, maar we moeten de wijnen echt op hun merites beoordelen! Naast bijzondere witte wijnen maakt men hier prachtige Cava’s en een fluweelzachte rode wijn. We slagen erin om twee Mastinell Cava’s en Arte, de rode wijn, in onze portefeuille op te nemen.

Met een Penedès parelketting om de nek keren we terug in Nederland, waar we onze speurtocht naar andere Spaanse juweeltjes verder noodgedwongen digitaal moeten voortzetten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »